Search
Close this search box.
imperial logo

Ιδιώτες

Αποζημίωση για Κλοπή Οχήματος

Πώς αποζημιωνόμαστε στην κλοπή 

 

Στη ζωή μας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε και δύσκολες καταστάσεις ενώ καθημερινά ζούμε με καταστάσεις κινδύνων που καλούμαστε να αποφύγουμε λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα ή να μετριάσουμε τις επιπτώσεις τους σε περίπτωση που επέλθουν.

Το σημαντικό είναι όταν γίνει αυτό να έχουμε προνοήσει για να μπορούμε να διαχειριστούμε τα πάντα. Αν λοιπόν αντιληφθούμε ότι το όχημά μας δεν είναι εκεί που το είχαμε παρκάρει, και πως δεν μας το έχει «σηκώσει» η τροχαία λόγω παράνομης στάθμευσης, παραμένουμε ψύχραιμοι πρώτον για να σκεφτούμε καθαρά τι πρέπει να κάνουμε και δεύτερον γιατί έχουμε ασφαλίσει το όχημά μας για κλοπή.

 

Πρώτο βήμα

 

Πηγαίνουμε στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι σε περιπτώσεις κλοπής πρέπει να δηλώσουμε αμέσως το συμβάν στην Αστυνομία και να υποβάλλουμε μήνυση κατ’ αγνώστων για την κλοπή του οχήματος αναφέροντας συγκεκριμένες πληροφορίες για το όχημα και το σημείο απ’ όπου εκλάπη για να διευκολύνουμε τις δημόσιες αρχές στην ανεύρεσή του. Οι πρώτες ώρες είναι πάντα σημαντικές καθώς ενδέχεται να μην έχουν προλάβει να απομακρυνθούν οι δράστες και το όχημα να βρεθεί από την έρευνα των αρχών.

 

Δεύτερο βήμα

 

Παίρνουμε τηλέφωνο τον ασφαλιστή μας για να δηλωθεί άμεσα η κλοπή στην ασφαλιστική μας εταιρεία και να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποζημίωσή σας βάσει κλοπής στην περίπτωση που το όχημα δεν βρεθεί τελικά μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο ασφαλιστήριό μας. Στην Imperial είμαστε εδώ για να σας κατευθύνουμε σωστά και να σας βοηθήσουμε ώστε να αποζημιωθείτε όσο πιο άμεσα γίνεται. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστές κινήσεις.

 

Τι καταθέτουμε στην ασφαλιστική μας

 

Στην ασφαλιστική μας εταιρεία πρέπει να καταθέσουμε αντίγραφο της μήνυσης για την κλοπή του οχήματος που υποβάλαμε στην Αστυνομία. Αν το αυτοκίνητο βρεθεί θα πρέπει να καταθέσουμε στην εταιρεία και αντίγραφο Δελτίου Συμβάντων της Αστυνομίας, μετά την ανεύρεση του αυτοκινήτου, στο οποίο αναφέρεται τι λείπει από το αμάξι. Τα περισσότερα συμβόλαια αποζημιώνουν τον ιδιοκτήτη του οχήματος συνήθως μετά την παρέλευση ενός τριμήνου από την κλοπή. Άλλα έγγραφα που μπορεί να ζητήσει η ασφαλιστική είναι αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης, αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας και άρση της παρακράτησης κυριότητας σε περίπτωση που υπάρχει. Επίσης αν το αυτοκίνητο βρεθεί και έχει ζημιές από την προσπάθεια παραβίασης ή έχουν αφαιρεθεί εξαρτήματα η ασφαλιστική θα στείλει πραγματογνώμονας ο οποίος και θα συντάξει σχετική έκθεση. Επίσης, εάν έχουμε κλειδιά του οχήματος τα παραδίδουμε στην ασφαλιστική μας εταιρεία.

 

Τι γίνεται αν αποζημιωθούμε και το αυτοκίνητο βρεθεί μετά από καιρό

 

Αν το αμάξι βρεθεί και μας ενημερώσει η αστυνομία οφείλουμε να ενημερώσουμε και την ασφαλιστική μας. Αν έχουμε αποζημιωθεί η ασφαλιστική μπορεί με έγγραφο να δώσει στον ασφαλισμένο την επιλογή να κρατήσει το όχημα και να επιστρέψει την αποζημίωση. Συνήθως αν περάσει ένα διάστημα, λόγου χάρη 20-30 ημερών, και ο ασφαλισμένος δεν προβεί σε κάποια ενέργεια, εκπίπτει από κάθε σχετικό δικαίωμά του. Αυτό σημαίνει ότι το όχημα δεν είναι πλέον στην κυριότητά μας αλλά στην κυριότητα της ασφαλιστικής η οποία και μπορεί να το πουλήσει.

 

Απαλλαγή

 

«Απαλλαγή» είναι το χρηματικό ποσό το οποίο δεν έχει υποχρέωση να καταβάλει η ασφαλιστική εταιρεία ως αποζημίωση και επιβαρύνει τον ασφαλισμένο σε κάθε περίπτωση ζημίας. Συνεπώς, αν η ασφάλιση συμφωνήθηκε με «απαλλαγή» για ορισμένο ποσό ανά ατύχημα, η ασφαλιστική εταιρεία ευθύνεται μόνο για την τυχόν πέραν του ποσού της απαλλαγής ζημία. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αν η απαλλαγή στην ολική κλοπή είναι 1.000 ευρώ και η τρέχουσα αξία του οχήματός μας είναι 7.000 ευρώ θα αποζημιωθούμε για τις 6.000 ευρώ.

 

Εξαίρεση

 

Στα συμβόλαια ασφάλισης μερικής ή ολικής κλοπής οι εταιρείες βάζουν τον όρο ότι αν διαπιστωθεί ότι όλο το όχημα ή μέρη του έχουν αφαιρεθεί με σκοπό την παράνομη ιδιοποίησήτους από τον ιδιοκτήτη τότε δεν αποζημιώνεται.

 

Αποζημίωση στην τρέχουσα αξία

 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μάς αποζημιώνουν για την αξία του αυτοκινήτου μας με βάση πραγματικά δεδομένα και όχι σαν καινούργιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξέρουμε ότι στο συμβόλαιο του αυτοκινήτου μας καταγράφεται η τρέχουσα αξία, δηλαδή η αξία που θα το πουλούσαμε σήμερα στην αγορά. Απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην έχει αναγραφεί μικρότερη αξία από την κανονική με αποτέλεσμα να χάσουμε χρήματα από την αποζημίωση. Ως Imperial έχουμε τη γνώση και την εμπειρία που απαιτείται για να σας βοηθήσουμε να γίνουν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες σωστά και να μη βρεθούμε εκτεθειμένοι τη δύσκολη στιγμή.

 

Είμαστε εδώ για να σας λύσουμε κάθε απορία!

Ζητήστε προσφορά

Χρησιμοποιώντας την φόρμα μπορείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας, να ζητήσετε προσφορά από έναν ασφαλιστικό πράκτορα ή να μας πείτε τι σας απασχολεί. Είμαστε έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουμε!