Search
Close this search box.
imperial logo

Ασφάλιση Ιδιωτών

Ασφάλιση Κατοικίας / Σπιτιού

Γιατί να ασφαλίσουμε την κατοικία μας

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι φυσικές καταστροφές και η σφοδρότητα με την οποία εκδηλώνονται. Πέραν της παραδοσιακά υψηλής σεισμικότητας της χώρας, τα τελευταία χρόνια καταγράφονται πολλές  πλημμύρες οι οποίες είναι συνέπεια ακραίων φυσικών φαινομένων

Από τη μεγάλη πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 μέχρι και τις μεγάλες ζημιές από τον «Ιανό» τον Σεπτέμβριο του 2020 και από τον «Μπάλο» τον Οκτώβριο του 2021,  μέχρι τον «Ντάνιελ» τον Σεπτέμβριο του 2023, καταγράφονται περιουσιακές ζημίες μεγάλης κλίμακας των οποίων το κόστος αποκατάστασης είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το κόστος ετήσιας ασφάλισης της περιουσίας μας μέσα από τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας / σπιτιού

Επιπρόσθετα, κίνδυνοι από την καθημερινή μας διαβίωση στο σπίτι (όπως φωτιά από αναμμένες εστίες ή από βραχυκύκλωμα) μπορούν να προκαλέσουν ζημιές τεράστιας αξίας για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η ασφάλιση του σπιτιού μας κοστίζει πολύ λιγότερα από όσο νομίζουμε. Πολλές φορές μάλιστα είναι πιο οικονομική και από την ασφάλιση του αυτοκινήτου μας, ενώ το κόστος ασφάλισης μπορεί να γίνει ακόμη πιο προσιτό αν έχουμε ήδη ασφαλισμένο το όχημά μας και θέλουμε να ασφαλίσουμε και το σπίτι μας στην ίδια ασφαλιστική εταιρεία. Προσφέρονται επίσης περαιτέρω εκπτώσεις από 5% έως 15% στην ασφάλιση κατοικίας σε περίπτωση που είναι ήδη ασφαλισμένο το όχημά μας ενώ υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα που με την ασφάλιση της κύριας κατοικίας μπορείτε να λάβετε έκπτωση τόσο στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου σας όσο και του σπιτιού σας. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2109426355 και imperial@imperial.gr για να μάθετε πως μπορείτε να επωφεληθείτε από τις τρέχουσες προσφορές ασφάλισης κατοικίας.

 

Ασφάλιση Κατοικίας / Σπιτιού

Επίσης υπάρχουν άλλα 30 + είδη ασφαλιστικών καλύψεων που προσφέρονται ως πρόσθετες/προαιρετικές καλύψεις για το σπίτι σας και οι οποίες μπορούν να καλύψουν εξειδικευμένες ανάγκες για τις οποίες θέλετε να είστε ασφαλισμένοι και ήρεμοι για οποιαδήποτε απρόοπτο (π.χ. απώλεια ενοικίων, δαπάνη προσωρινής στέγασης σε άλλο σπίτι, αστική ευθύνη έναντι τρίτων λόγω της προκληθείσας ζημίας, αποκομιδή ερειπίων, δόση στεγαστικού δανείου κ.α.)

Στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα σε ιδιαίτερα προσιτό κόστος, που καλύπτουν μεγάλο εύρος αναγκών για κύριες και εξοχικές κατοικίες έτσι ώστε η περιουσία σας να είναι πλήρως ασφαλισμένη. Στην Imperial είμαστε σε θέση να σας προτείνουμε εξειδικευμένες ασφαλιστικές λύσεις για την κατοικία σας για να είστε σίγουροι και ήρεμοι για οποιαδήποτε απρόοπτο.

 

Ποιους αφορούν τα προγράμματα

Τα συμβόλαια μπορούν να γίνουν είτε από τον ιδιοκτήτη είτε από τον ενοικιαστή και αφορούν ασφάλιση της κύριας ή εξοχικής κατοικίας μας, αλλά και την υποχρέωση του στεγαστικού μας δανείου (ενυπόθηκα δάνεια) .

ασφάλιση κατοικίας και σπιτιού Imperial
Η ασφάλιση της κατοικίας / σπιτιού μας μπορεί να γίνει πιο οικονομική από ότι πιστεύουμε. Ασφαλίζοντας το σπίτι μας στην ίδια ασφαλιστική εταιρεία που έχουμε ασφαλισμένο και το όχημά μας, το κόστος ασφάλισης μπορεί να γίνει πολύ προσιτό. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2109426355 και imperial@imperial.gr για να μάθετε πως μπορείτε να επωφεληθείτε από τις τρέχουσες προσφορές ασφάλισης κατοικίας.

Σαν ιδιοκτήτες μας ενδιαφέρει τόσο η ασφάλιση του κτιρίου όσο και του περιεχομένου, ενώ σαν ενοικιαστές προσανατολιζόμαστε κυρίως στην ασφάλιση του περιεχομένου για να προστατεύσουμε τον εξοπλισμό και τα αντικείμενα που μας ανήκουν.

Ο ρόλος του ασφαλιστή

Η Imperial είναι η πλέον εξειδικευμένη εταιρεία στις ασφαλίσεις περιουσίας για την πληρέστερη προστασία αυτής έχοντας εμπειρία 50+ πλέον ετών στις ασφαλίσεις κατοικίας.  Ένας συνεργάτης της, θα αναλάβει να εκπονήσει έκθεση αναγκών, θα αναλύσει τα δεδομένα και θα προτείνει λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και στον οικονομικό προϋπολογισμό μας. 

Τα ασφαλιστικά προγράμματα  κατοικίας μπορούν να προστατεύσουν πλήρως την περιουσία μας καλύπτοντας το κτίριο αλλά και το περιεχόμενό του (οικοσκευές) από γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν σε μερική ή ολική καταστροφή. Οι εναλλακτικές είναι πολλές, ωστόσο πρέπει να επιλέξουμε την ασφάλιση κατοικίας με ορθά και με σωστά κριτήρια. Για αυτό τον λόγο είμαστε εδώ εμείς για να σας βοηθήσουμε να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Τα ασφαλιστήρια κατοικίας γενικά καλύπτουν ενδεικτικά ζημιές από:

 • Πυρκαγιά
 • Σεισμό
 • Πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα
 • Βραχυκύκλωμα
 • Θραύση σωληνώσεων
 • Κλοπή
 • Ζημιές από διάρρηξη
 • Κεραυνό
 • Έκρηξη
 • Πρόσκρουση οχήματος
 • Κακόβουλες/τρομοκρατικές ενέργειες
 • Αμοιβές μηχανικών/αρχιτεκτόνων
 • Πτώση αεροσκάφους

 

Απαλλαγές

Απαλλαγή είναι η συμμετοχή του ασφαλισμένου, δηλαδή το πρώτο ποσό της ζημιάς που βαραίνει τον ίδιο και όχι την ασφαλιστική εταιρεία.  Το ύψος του χρηματικού ποσού, που αντιστοιχεί στον κάθε κίνδυνο, αναγράφεται πάντοτε στο συμβόλαιο μας.

 

Πώς αποζημιωνόμαστε απο την ασφάλεια κατοικίας

Η ζημία της κατοικίας που καλύπτεται πρέπει καταρχήν να είναι περιστατικό τυχαίο, αιφνίδιο και απρόβλεπτο, το οποίο καλύπτεται από το ασφαλιστήριο. Μετά από μία ζημιά η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε με τον ασφαλιστή μας για την αναγγελία της ζημίας της κατοικίας μας. 

Εάν η ζημία είναι πυρκαγιά ή κλοπή με διάρρηξη πρέπει να ειδοποιήσουμε αμέσως την αρμόδια κρατική αρχή (Πυροσβεστική ή Αστυνομία) και το συντομότερο δυνατόν την ασφαλιστική εταιρεία. Πρώτα, πρέπει να συμπληρώσουμε τη Δήλωση Ζημιάς της ασφαλιστικής μας εταιρείας, η οποία θα αναγράφει την αιτία της ζημιάς και θα περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή των ζημιών και των απωλειών.

Είναι σημαντικό να ενημερωθούμε από τον ασφαλιστή μας καθώς, θα πρέπει να γίνει εκτίμηση των ζημιών και ο χώρος να μην υποστεί καμία αλλαγή μέχρι να συλλέξει η ασφαλιστική μας εταιρεία όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Για τον σκοπό της εκτίμησης της ζημίας η ασφαλιστική εταιρεία, αναλαμβάνοντας τα σχετικά έξοδα, διορίζει εξειδικευμένους πραγματογνώμονες για ασφαλίσεις περιουσίας – κατοικίας, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν με  ανεξαρτησία και ακεραιότητα, ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Σε δεύτερο χρόνο, για ό,τι επισκευαστεί, θα πρέπει να κρατήσουμε τα τιμολόγια για τις επισκευές στο σπίτι, προκειμένου να αποδείξουμε το ύψος της ζημίας στην ασφαλιστική μας εταιρεία. Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρχει σχετικός περί του αντιθέτου όρος στο ασφαλιστήριο, ο ασφαλιζόμενος δεν υποχρεούται να επισκευάσει ή να ανακατασκευάσει το σπίτι για να λάβει την αποζημίωση. 

Δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης της οικοδομής – κατοικίας ή και του περιεχομένου. Εάν, δηλαδή, ένας ενοικιαστής ασφαλίζει, με δικά του έξοδα, το σπίτι που μένει, δικαιούται την αποζημίωση μόνο του περιεχομένου που είναι δικό του, αλλά την αποζημίωση της οικοδομής – κατοικίας δικαιούται ο ιδιοκτήτης.

Πού μπορούμε να ασφαλίσουμε την κατοικία μας αν έχουμε ενυπόθηκο δάνειο

Ο δανειολήπτης έχει πάντα το δικαίωμα να διαλέξει ο ίδιος πού θα ασφαλιστεί και ποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα επιλέξει. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας που μας προτείνει το τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο έχει εκδώσει το δάνειό μας, καθώς είναι συνήθως αρκετά υψηλότερο από εκείνο της αγοράς. 

Είναι καλό λοιπόν να συμβουλευτούμε έναν συνεργάτη της  Imperial για τις εναλλακτικές μας και για το πώς θα έχουμε τη βέλτιστη κάλυψη της κατοικίας μας. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιό μας να πληροί τις καλύψεις που απαιτούνται στη δανειακή μας σύμβαση.


Ποιες ζημιές δεν καλύπτονται

Στα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας δεν καλύπτονται

 1. Η φυσιολογική φθορά αντικειμένων και οι μηχανικές βλάβες αυτών.
 2. Ζημιές που είναι συνέπεια κινήματος.
 3. Απώλειες που είναι απόρροια βαριάς αμέλειας ή δόλου.
 4. Σφάλματα ή ελαττώματα στο κτίριο και το περιεχόμενο λόγου φυσιολογικής φθοράς, εν παραδείγματι ή παλαιότητας.

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ασφάλιστρο

Για τον υπολογισμό των ασφαλίστρων του συμβολαίαου ασφάλισης κατοικίας συνυπολογίζονται διάφοροι παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρονται η υλικοτεχνική υποδομή, η παλαιότητά, η περιοχή που είναι το κτίσμα και η επικινδυνότητα.

 

Τι πρέπει να προσέξουμε ασφαλίζοντας το σπίτι μας

Όπως σε κάθε ασφάλιση έτσι και στα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας πρέπει να ενημερώνουμε τον ασφαλιστή μας αν προκύψει κάποια αλλαγή σε σχέση με την περιουσία που έχουμε ασφαλίσει.

 Υπασφάλιση

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πραγματική αξία του σπιτιού μας, προκειμένου να αποφύγουμε την υπασφάλιση.

Υπασφάλιση έχουμε στην περίπτωση όπου δηλώνουμε στην ασφαλιστική μας εταιρεία, αξία χαμηλότερης της πραγματικής αξίας του σπιτιού και αντίστοιχα πληρώνουμε ασφάλιστρα λιγότερα από τα πραγματικά. Στην περίπτωση αυτή, η αποζημίωσή μας θα είναι αντίστοιχα χαμηλότερη

Για παράδειγμα έστω πως δηλώνουμε σαν αξία ενός σπιτιού το ποσό των €100.000, ενώ στην πραγματικότητα αξίζει €200.000. Κατ’ επέκταση πληρώνουμε τα μισά ασφάλιστρα από όσα θα έπρεπε. Έτσι, σε περίπτωση ζημίας ύψους €20.000, η ασφαλιστική θα μας αποζημιώσει αντίστοιχα για €10.000, δηλαδή όσο ήταν και η υπασφάλισή μας ποσοστιαία.

Για τον λόγο αυτό, για να αποφύγουμε δηλαδή τον κίνδυνο της υπασφάλισης της κατοικίας μας, οι ασφαλιστικές μας προτείνουν συνήθως ένα ελάχιστο ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο του σπιτιού μας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. 

Συνήθως είναι από 950 έως 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την ασφάλιση οικοδομής -ανάλογα με την ποιότητα αυτής π.χ. απλή, τυπική ή πολυτελής- και από 300 ευρώ έως 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την ασφάλιση περιεχομένου. Ένας ασφαλιστικός σύμβουλος της Imperial είναι πάντοτε διαθέσιμος για να σας εξυπηρετήσει, απαντώντας σε οποιοδήποτε αίτημα ή περαιτέρω απορία σχετικά με την ασφάλιση της κατοικία σας.

Ζητήστε προσφορά Ασφάλισης Κατοικίας

Χρησιμοποιώντας την φόρμα προσφοράς ασφάλισης κατοικίας / σπιτιού μπορείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας, ή να ζητήσετε προσφορά από έναν ασφαλιστικό σύμβουλο. Απαντάμε αμέσως! Για εμάς η εξυπηρέτησή σας είναι πάνω απ΄όλα.